Aktoru produžen rok

Bez autora
Nov 07 2010

Vladin Savjet za izgradnju autoputeva produžio je noćas, grčko-izraelskom konzorcijumu Aktor-HCH, rok za dostavljanje bankarskih garancija do 10.decembra. Prvobitni rok istekao je Aktoru 29. oktobra, a Grci su tražili dodatna dva mjeseca kako bi zatvorili finansijsku konstrukciju za izgradnju autoputa. Do 10. decembra Aktor-HCH treba da obezbijedi sredstva za gradnju autoputa i potpiše koncesioni ugovor. Jedan od bitnih razloga zbog kojih smo se odlučili na ovakav potez, jeste činjenica da je za 25. novembar zakazan sastanak u sjedištu Evropske investicione banke u Luksemburgu. On se sastoji iz dva dijela. Prvo će biti održan jedan tehnički sastanak, gdje će se raspravljati o ponudi grčko- izraelskog konzorcijuma, vezano za faznu izgradnju autoputa...

Aktoru produžen rokVladin Savjet za izgradnju autoputeva produžio je noćas, grčko-izraelskom konzorcijumu Aktor-HCH, rok za dostavljanje bankarskih garancija do 10.decembra, saopštio je nakon sjednice Savjeta ministar saobraćaja pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar.

Prvobitni rok istekao je Aktoru 29. oktobra, a Grci su tražili dodatna dva mjeseca kako bi zatvorili finansijsku konstrukciju za izgradnju autoputa.

Prema Lomparevim riječima, do 10. decembra Aktor-HCH treba da obezbijedi sredstva za gradnju autoputa i potpiše koncesioni ugovor.

"Jedan od bitnih razloga zbog kojih smo se odlučili na ovakav potez, jeste činjenica da je za 25. novembar zakazan sastanak u sjedištu Evropske investicione banke u Luksemburgu. On se se sastoji iz dva dijela. Prvo će biti održan jedan tehnički sastanak, gdje će se raspravljati o ponudi grčko- izraelskog konzorcijuma, vezano za faznu izgradnju autoputa.Kao što znate to i preferira EIB. I na tom tehničkom sastanku, treba da se definiše faznost i svi ostali elementi za realizaciju tog projekta", naveo je Lompar.

Ministar Lompar je dodao da će se faznost izgradnje realizovati u skladu sa TEM evropskim standardima i direktivama EU.

"Drugi dio sastanka biće onaj u kome ćemo sa potpredsjednikom EIB-a zajedno sastati potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić i ja. Tu će biti riječi o uticaju izgradnje autoputa na fiskalne kapacitete Crne Gore. Nakon sastanka 25. novembra, neophodno je da Aktor-HCH donese konačnu odluku da li je spreman ili nije da obezbijedi sredstva za gradnju autoputa", zaključio je Lompar, uz napomenu da krajnji rok konzorcijumu ističe 10. decembra.

Aktor HCH je 63,5 kilometara autoputa na relaciji Đurmani-Mateševo ponudio 1,575 milijardi eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik